Midsommaren till ära tänkte jag idag baka en sån där marängtårta. Det gick inte riktigt som planerat...
Det började med att jag smälte smöret till bottnen, istället för att använda det rumsvarmt.
Sen
blev det dags att separera äggvitorna från gulorna. Fyra ägg gick till
spillo innan jag lyckades få fem rena äggvitor i skålen. Men av allt att
döma slank lite äggula ändå ner, för marängen blev alls inte så fluffig
som den borde. Men optimistiska jag tänkte att det kanske går bra ändå
och lade in kakan i ugnen.
Ut kom sen en fruktansvärd skapelse...
Degig botten som mest påminde om ugnspannkaka, marängen var platt och
ytan karamelliserad och fulbrun.
Jag ville bara gråta. Och gjorde det
också, framför mina kära familjemedlemmar som istället för att säga ett
tröstande ord mest satt och smålog åt min hysteri.
Nåja "man kan int bara lägg se ner å dö" som de sjunger i Kaj-låten.
Fanskapet
slängdes och jag bakade en helt vanlig sockerkaksbotten. Naturligtvis
var ju bakpulvret slut så jag chansade med matsoda istället. Formen
läckte i ugnen, så det luktade bränt och det var förundransvärt att
brandvarnaren inte satte igång.
Tårtan blev nog sist och slutligen helt ok. Ätbar åtminstone. Men jag glömde sockra bären som tårtan fylldes med, så det blev väldigt surt.
Nu kan midsommarfirandet börja. Det kan ju bara bli bättre! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar